Zeiljacht gezonken in de haven

In de winter lag een zeiljacht afgemeerd in Marina Port Zélande in Ouddorp. Kort na de jaarwisseling merkte de havenmeester dat het jacht bijna volledig was gezonken. Het leegpompen van de boot was op dat moment niet meer mogelijk.

Wij zijn aangesteld door de Duitse verzekeraars. Wij zijn meteen naar de jachthaven gegaan, de Duitse eigenaar kon niet naar de haven komen, wij hadden alleen telefonisch contact. In opdracht van de eigenaar hebben wij de berging van het jacht verzorgd.

Het was niet mogelijk om met een mobiele kraan naar de box waar het jacht lag te komen. Wij hebben bergingsbedrijven in de omgeving gevraagd naar de bergingsmogelijkheden. Uiteindelijk vonden we een berger bereid om de berging uit te voeren met een kraanschip, waarbij een duikteam nodig was.
Het kraanschip was dezelfde avond ter plaatse. De volgende dag maakte een duikteam de stroppen onder het schip door vast en tilde het kraanschip het jacht op tot de waterlijn om vervolgens leeggepompt te worden. Daarna is het jacht met de kadekraan aan land gebracht. Op ons verzoek heeft het servicestation van de jachthaven de Lombardini-machine direct na de berging geconserveerd.

In overleg met een jachtwerf hebben wij de waarde van het schip voor het evenement beoordeeld en de verwachte reparatiekosten ingeschat, op basis waarvan duidelijk werd dat het schip total loss was.

We ontdekten dat de aansluiting van de afvoerslang op de schroefaskoker was afgebroken door normale slijtage. De buitenboordkraan was gesloten, maar buitenboordwater kon door de schroefaskoker in de achterpiek stromen.